De provincie Antwerpen zet fietsers in de kijker. En dat neemt ze wel erg letterlijk. Een mobiele flietspaal vereeuwigt voorbijrijdende fietsers tijdens de maanden april en mei. De fietsostrades, het parcours van de Fortengordel en de Grote Markt in Turnhout zijn enkele locaties waar je geflietst kan worden. De actiefoto's verschijnen de dag nadien op www.laatjeflietsen.be. Met deze f(l)ietscampagne zet de provincie haar divers fietsaanbod in de kijker.
De provincie Antwerpen biedt zowel de recreatieve als dagelijkse fietser talloze fietsmogelijkheden aan. Het knooppuntennetwerk telt intussen ruim 2750 kilometer prima fietsroutes. Met behulp van een overzichtskaart of een digitale routeplanner kan je zelf fietstochten uitstippelen. Fietsers kunnen ook kiezen voor één van de themaroutes en zo al fietsend de geschiedenis van Wortel-Kolonie of het verhaal van de Trappisten in Malle ontdekken.
Fietsostrades
Naast de themaroutes en het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk zijn er ook de fietsostrades. Dit zijn veilige en efficiënte fietsverbindingen die steden en gemeenten met elkaar verbinden. De provincie werkt momenteel op het terrein aan twee fietsostrades: Antwerpen – Mechelen en Antwerpen – Essen. Ook de fietsostrades Herentals – Balen en Antwerpen – Lier zijn volop in onderzoek. Op de andere fietsostrades kunnen gemeentebesturen zelf delen aanleggen. Ze krijgen daarvoor 100 procent subsidies uit het Fietsfonds: 40% van de Vlaamse overheid en 60% van de provincie Antwerpen. Ook andere gemeentegrensoverschrijdende fietsroutes komen in aanmerking voor financiële ondersteuning.
Neem eens de Veleau
Als grootste waterloopbeheerder stippelde de provincie fietsroutes uit langs het water. De Veleauroutes zijn ongeveer 26 km lang en leiden je langs onbekende waterrijke plekjes. Je kan de fietsroutes op voorhand uitprinten of affietsen met behulp van je smartphone. Alle fietsroutes zijn gratis en staan op het platform van veleau.routeyou.com.De visroute in de omgeving van Kasterlee en de overstromingsroute in de omgeving van Duffel en Lier zijn aanraders. Geen f(l)ietspaal in de buurt? Neem dan een selfie tijdens je fietstocht. De Veleaufietser met de leukste selfie wint een fantastisch fietspakket. Meer hierover op www.laatjeflietsen.be.
De provinciale Fietsbarometer: een primeur in Europa
Met de Fietsbarometer ontwikkelde de provincie Antwerpen een uniek instrument. Op 15 locaties telt de provincie Antwerpen 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 het aantal passerende fietsers. In samenwerking met meer dan 40 gemeentebesturen vult de provincie die permanente tellingen aan met tijdelijke tellingen. Naast tellingen analyseert de meetfiets van de Fietsersbond de kwaliteit en de veiligheid van de fietsinfrastructuur in de provincie. Door infrastructuuraudits te koppelen aan gebruikscijfers kan de provincie een basis leggen voor toekomstige investeringen. Nergens anders in Europa gebeurt dit op zulke schaal en met zoveel oog voor detail.
Fietsen voor bedrijven
De provincie voorziet gratis advies op maat voor werkgevers die zelf actie ondernemen voor duurzaam woon-werkverkeer. Het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) baseert zich daarvoor op een mobiscan die bedrijven gratis kunnen laten opmaken. Met enkele concrete maatregelen kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun medewerkers op een gezonde en milieuvriendelijke manier naar het werk komen. Met de fietscalculator bereken je als werkgever snel wat investeringen in fietsbeleid kunnen opleveren. Een teambuilding beleven kan in het wielercentrum in Wilrijk of door samen mountainbikeroutes uit te proberen.
Jong geleerd is oud gedaan
Samen met de basisscholen leidt de provincie de kleinsten veilig door het verkeer met het project label 10op10. Vier verkeersthema's in drie fasen zorgen voor een evenwichtige verkeerseducatie. Per fase die ze succesvol afronden, krijgen de scholen een 10op10-deellabel en de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen. Leerkrachten kunnen de 10op10-lesfiches met pasklare verkeersoefeningen gebruiken om leerlingen klaar te stomen om zich zelfstandig in het verkeer te begeven. Om het eerste en derde deellabel te behalen, meten deelnemende scholen de vervoerskeuze van leerlingen en leerkrachten. Met deze cijfers kunnen scholen aan de slag om het verkeersbeleid van de school vorm te geven en acties te ontwikkelen.
Fietsen voor iedereen
'Start to G-sport' zorgt ervoor dat ook mensen met een handicap naar hartenlust kunnen fietsen (en geflietst worden). 'Start tot G-sport' is er voor alle leeftijden.
Gevonden fietsen
Verloren fietsen opsporen, gebeurt via www.gevondenfietsen.be. De politiezones organiseren regelmatig graveeracties zodat fietsen sneller opspoorbaar zijn. Gevaarlijke situaties kan je signaleren bij Steunpunt Fiets. Je kan er ook vragen stellen. Wie graag op de hoogte blijft van alle fietsnieuwtjes kan zich abonneren op de nieuwsbrief en/of Facebookpagina.
Het volledige fietsaanbod met alle toeters en bellen vind je op www.laatjeflietsen.be.